Aldehidek és a No.5
2009 október 26. | Szerző: LightBlue |
Megnéztem pár híres parfümös oldalt, ahonnan alapinfókat szoktam gyűjteni, de annyit találtam, hogy a legtöbb aldehid szintetikus kémiai anyag nagyon erős illattal és enyhén olajos jelleggel. Ezek adják a parfüm testességét, ragyogását és permetét. Ez az alcsoport a Chanel N°5 születésével jött létre. Az 1921 ben kreált Chanel N°5 volt az első virágos aldehides illat, amelyben nagyobb mennyiségű aldehid van jelen.
Kicsit kutakodva a neten találtam pár infót, aminek alapján már nem is vagyok annyira meglepve, miért is olyan megosztóak az aldehides parfümök. Az érzékelés maga egy elég szubjektív folyamat, hiszen mindenkinek más egy kicsit az illatérzete. Nálam a híres Chanel no. 5. már sok, az aldehidek megtréfálják az orromat, és finom jázmin helyett bizony nem kellemes virágillatot érzek. Bizonyos vegyületek például az aldehidek „tiszta” szaga büdös, nagy hígításnál kellemes, érdekes illat. Egy kis mazsolázás az aldehidekből:
- Brómsztirol és a fenilacetaldehid: töményen kellemetlen szagúak, nagy hígításban jácintillatúak.
- Zsírsavaldehidek: töményen, nagy hígításban enyhe izzadtságszagú, de emellett narancs-, rózsa-, jázmin között változik az illatuk.
- Indol és a szkatol: emberi bélsár bűzét okozzák, nagy hígításban azonban virágillatuk van, azt hiszem nálam az előbbi illat szokott előjönni. :o)
- Kuminaldehid: poloskaszagú, nagy hígításban azonban nem kellemetlen illatú.
- Formaldehid: kellemetlen, szúrós szagú.
- Acetaldehid: töményen szúrós-, hígan almaillat.
- Nagyobb szénatomszámú aldehidek: zsír-, izzadtság-, virágszagú.
- Akrilaldehid: szúrós, odaégett zsírszag.
- Benzaldehid: keserűmandula illat.
- Citrál: illatos, friss.
- Fahéjaldehid: fűszeres illatú (esetleg fahéjillatú? :o)
Nem nehéz kitalálni, melyik aldehidet használhatják parfümökben…
Le is vontam a következtetést már ennyiből is: az, hogy egy parfüm aldehides illatot tartalmaz, még nem mond semmit, akár lehet ez szeretem vagy nemszeretem aldehides illat is. Sőt, ha nem a számomra megfelelő arányban találkozik a nózimmal, akár a szeretem aldehides illatot is érezhetem kellemetlennek. Hát, lehet, hogy még jobban összekavarodtam?
Nem nehéz kitalálni, hogy Coco Chanel, amikor megalkotta ezt az illatot, és nagy mennyiségben használta először az aldehideket, nem is csoda, hogy egy a korhoz képest virágos, friss illattal állt elő, hiszen a klasszikus alapanyagok akkoriban inkább a keleties-nehéz kategóriákba lehetett besorolni. A másik nagy erénye, mint ahogy az öltözködésben is (ez manapság már szinte feledésbe merült), hogy a egyrészt a szintetikus anyagok miatt, másrészt a jól kombinálható hagyományos kosztüm miatt is elérhető árúvá tette a divatot. Most már az aldehidek a manapság divatos akvás-gyümölcsös illatok mellett nehézkesek, és sokakon öregesek, de akkor igenis merésznek, fiatalosnak, frissnek, lendületesnek számítottak. Én úgy gondolom, hogy azon, akinek a bőrén az aldehidek finoman működnek, ez egy nagyon tartós, elegáns és nőies klasszikus illat.
- Fej: ylang-ylang, neroli, citrom, bergamot, aldehidek
- Szív: rózsa, nőszirom, írisz, gyöngyvirág, jázmin, orrisz gyökér
- Alap: vetiver, vanília, szantálfa, pézsma, pacsuli, moha, ámbra, civet
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: